Oncologie 1 500x300
Oncologiefysiotherapie

Binnen de reguliere fysiotherapie is oncologiefysiotherapie de nieuwste specialisatie. De specialisatie behelst alle fases van kanker; de curatieve fase, de herstel fase, de palliatieve fase, maar ook de terminale fase.

Joas Fotografie   Fysio Switte   HR 56

José Vos

Oedeemfysiotherapeut / Oncologiefysiotherapeut

Oncologie 1 500x300

Oncologiefysiotherapie is een specialisatie binnen de reguliere fysiotherapie die zich richt op (ex)kankerpatiënten. In de curatieve fase is alles gericht op het bestrijden van de ziekte en in deze fase kan de oncologiefysiotherapeut helpen om het conditieverlies te beperken en spanningsklachten te verminderen. Bij de herstelfase staat met name het terug winnen van conditie, kracht en beweeglijkheid voorop, samen met het terugkrijgen van de controle over de dagelijkse activiteiten en de kwaliteit van leven. Tijdens de palliatieve fase wordt er geprobeerd de conditie zo lang mogelijk vast te houden zodat de kwaliteit van leven aanvaardbaar blijft. Er wordt ook geprobeerd zo lang mogelijk een actief leven te leiden. In de terminale fase zal er nadrukkelijk rekening gehouden worden met de wensen van de patiënt. De behandeling bestaat dan voornamelijk uit pijnbestrijding, ademhalingsoefeningen en ontspanningstherapie.

De klachten die ten gevolge van de medische behandeling op kunnen treden en die behandeld kunnen worden zijn: pijn, conditieverlies, bewegingsverlies in gewrichten, vermoeidheid, verminderde spierkracht, stug littekenweefsel, spanningsklachten of vochtophopingen (oedeemvorming). Dit laatste vindt u terug onder het kopje ‘Oedeemfysiotherapie’.

José is sinds 2015 geschoold in de oncologiefysiotherapie en is gespecialiseerd in het begeleiden van kankerpatiënten. José is geregistreerd in Onconet en voorzitter van het NOFF/NOFG (Netwerk Oncologie Fysiotherapie Friesland en Groningen),

U behoudt betere fitheid en spierkracht
Minder klachten van misselijkheid en pijn
De chemotherapie wordt beter verdragen
Sneller weer aan het werk na de behandeling